Lightbox

Architect: Bohlin Cywinski Jackson

Location: Point Roberts, Washington

Category: Up to $1.5m in construction costs (category two)

Designed as a home and studio for a photographer and his young family, this two-story glass project captures the sun and view as it celebrates the interplay of light and shadow in the forest.

bcj.com

Designed as a home and studio for a photographer and his young family, this project is located on a densely forested site on a peninsula that extends south from British Columbia across the border to Point Roberts. A south-facing two-story glass cage for living captures the sun and view as it celebrates the interplay of light and shadow in the forest. To the north, stairs are contained in a thin, black-stained wooden box with narrow apertures. The home was made decidedly modest, in size and means, with a building skin utilizing simple materials in a straightforward yet innovative configuration. The result is a structure crafted from affordable and common materials, such as exposed wood beams that form the structural frame and directly support a prefabricated aluminum window system of standard glazing units, uniformly sized to reduce the complexity and overall cost.

Additional information

Structural engineer: PCS Structural Solutions

General contractor: HBHansen Construction

Jury

Jean Dufresne, AIA (Chair), Space Architects + Planners, Chicago

Richard Fernau, FAIA, Fernau + Hartman Architects, Berkeley, California

Joyce Hwang, AIA, Ants of the Prairie, Buffalo, New York

Jack Travis, FAIA, Jack Travis FAIA Architect, Bronx, New York

Kulapat Yantrasast, wHY Los Angeles, Culver City, California

Image credits

Lightbox_NicLehoux_4_sm

Nic Lehoux

Lightbox_NicLehoux_3_sm

Nic Lehoux

Lightbox_NicLehoux_5_sm

Nic Lehoux

Lightbox_NicLehoux_1_sm

Nic Lehoux

Lightbox_NicLehoux_2_sm

Nic Lehoux