LAPD Metropolitan Division Facility

Architect: Perkins+Will

Location: Los Angeles

Awarded a citation

This LEED Platinum-certified police facility turns a formerly walled-off bunker into a well-researched multi-use home for the elite LAPD Metropolitan Division, balancing historical recognition with an aspirational future.

perkinswill.com

This project transforms and reimagines the former LAPD Rampart Division Station as a good neighbor in the community and a proud new home for the elite LAPD Metropolitan Division ("Metro"). This former walled-off bunker has been recreated as a 24/7 state-of-the-art specialty police facility, efficiently housing one administrative platoon and five field platoons. The urban site occupies a sloping corner lot in a high-density residential community with some commercial neighbors and a 16'-0" onsite grade transition.

Originally developed in 1966 as a community police station, the site houses an existing two-story concrete building with attached single-level parking deck. This project's design focused on leveraging simple design strategies in new ways in order to achieve multi-scaled, multi-use benefits, thus achieving LEED Platinum certification within a cost budgeted to achieve LEED Silver. This tactical transformation of a bunker-like facility with a heavy legacy combined tried-and-true design moves such as indoor/outdoor spaces, diffused natural light, pocket park landscaping, sheltered parking, and strategic HVAC zoning in order to maximize aesthetic and functional impact. The holistic design result creates a 21st-century public safety facility that balances historical recognition with an aspirational future.

The design process began by focusing on comprehensive programming and alternative concepts in order to best accommodate multiple departments scattered throughout different facilities onto a single tight site that housed a fixed concrete shear wall building. An emphasis on identifying potential spatial redundancies, unnecessary minimums, and outdoor opportunities utilized user focus groups, site observations, intense personnel shadowing, and a previous post-occupancy evaluation completed with the previous building users upon their movement to a new facility. The high-stress nature of the occupants' jobs led to the prioritization of active design strategies, as well as peaceful and protected areas of respite.

Jury Comments

This is an excellent reuse of a 1960s building, one that resulted in a strong design with community engagement and sensitive integration of new security measures. It features well-developed interior spaces that are daylit and have strong connections to the new exterior courtyard.

Additional information

Acoustical: Newson Brown Acoustics, LLC

Engineer – Civil: JMC2 Civil Engineering + Surveying

Engineer – Mech/Plumbing/FireProtection/Electrical: dHA + CALPEC

Engineer – Structural: John A. Martin & Associates

General Contractor: Sinanian Development, Inc.

Landscape Architect: Cornerstone Studios

Photovoltaic: Sustineo Corporation

Photographer: James Steinkamp, Steinkamp Photography

Public Artist: Ken Gonzales-Day

Security: Guidepost Solutions

Waterproofing: D7 Consulting Inc.

Jury

2017 Justice Facilities Review Jury

Michael E. LeBoeuf, FAIA (Chair), Little, Orlando, Florida

Alfred Degranfinreid II, Metropolitan Nashville Government, Nashville, Tennessee

Daniel Redstone, FAIA, Redstone Architects, Bloomfield Hills, Michigan

David Clusiau, Assoc. AIA, NORR Limited Architects & Engineers, Toronto

Kathy Schley, Battle Creek Police Department, Battle Creek, Michigan

Rona Rothenberg, FAIA, County of Alameda, Oakland, California

Thomas Hoepf, FAIA, exp, Chicago

Image credits

edited_Sandra Cervantes - LAPD Metro_James Steinkamp_exteriorMainStreetEntrance

© 2016 James Steinkamp Photography

edited_Sandra Cervantes - LAPD Metro_James Steinkamp_MainInterior

© 2016 James Steinkamp Photography

edited_Sandra Cervantes - LAPD Metro_James Steinkamp_Aerial

© 2016 James Steinkamp Photography

edited_Sandra Cervantes - LAPD Metro_James Steinkamp_exteriorCommunityPocketPark

© 2016 James Steinkamp Photography

edited_Sandra Cervantes - LAPD Metro_James Steinkamp_Interior_Platoon Workspace

© 2016 James Steinkamp Photography