Maggie's Centre Barts

Architect: Steven Holl Architects

Associate Architect: jmarchitects

Owner: Maggie's Cancer Caring Centres

Location: London, United Kingdom

Category A: Built: Less than $25 million in construction cost

www.stevenholl.com

Maggie’s Centre Barts is the latest facility for Maggie’s Centres, an organization that provides support to cancer patients and their families. The buildings are designed with the utmost care in design sensibility for their patients’ well-being. Located on a historic site in central London, the three-story centre was envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, wrapped in perforated bamboo inside and a façade of matte white glass with colored glass fragments, which wash the interior in shifting colored light.

"A delightful piece of candy among serious buildings. Interior has ethereal light, artful color based on musical notations layered with bamboo staircase of warmth and comfort—a healing environment." ~ Jury statement

Additional information

Mechanical Engineer: Arup

Climate Engineer: Arup  

Civil Engineer: Arup

Landscape Architect: Darren Hawkes

Historic Building Adviser: Donald Insall Associates

Lighting Consultant: L'Observatoire International

CDM Coordinator: Floor Projects LLP

Code Consultant: Butler & Young

Planning Advisor: DP9  

Cost Estimator: Gardiner & Theobald

Construction Manager: Sir Robert McAlpine

Archaeology: MOLA (Museum of London Archaeology)  

Glass Consultant: Arup

Construction cost or anticipated construction cost: Withheld by client

Building area or anticipated building area GSF: 6,534

Construction start date: June 2015

Substantial completion date: December 2017

Jury

David King, FAIA (Chair), SmithGroup JJR, Los Angeles

Tom Clark, FAIA, Clark/Kjos Architects, Portland, Oregon

Lari Diaz, AIA, KMD Architects, San Francisco

Walter Jones, AIA, The MetroHealth System, Cleveland

Patricia Malick, ARRAY Architects, Conshohocken, Pennsylvania

Paul Mankins, FAIA, substancearchitecture, Des Moines

David Ruthven, AIA, Philips Design, Cambridge, Massachusetts

Image credits

Maggie's Centre Barts building

Iwan Baan

Lobby

Iwan Baan

Maggie's Centre Barts room and staircase

Iwan Baan

Maggie's Centre Barts sitting area

Iwan Baan

Maggie's Centre Barts exterior

Iwan Baan

Maggie's Centre Barts sitting

Iwan Baan

Maggie's Centre Barts patio

Iwan Baan