Ng Teng Fong General Hospital & Jurong Community Hospital

Architect: HOK

Associated firm: CPG and Studio 505

Owners: Singapore Ministry of Health, JurongHealth

Location: Singapore

Project site: Greenfield

Building program type(s): Health Care—Clinic, Hospital Inpatient, Medical Office; Outpatient—General

www.hok.com

The Green Mark Platinum NTFGH is part of Singapore’s first medical campus to combine continuing care from outpatient to post-acute care. Based on passive principles, the performance-based design supports resource efficiency, health, and well-being. Seventy percent of the facility is naturally ventilated, representing 82 percent of inpatient beds. Unlike its Singaporean peers, NTFGH provides every patient with an adjacent operable window, offering daylight and views. An oasis in a dense city, NTFGH incorporates parks, green roofs and vertical plantings throughout the campus. The building uses 38 percent less energy than a typical Singaporean hospital and 69 percent less than a typical US hospital.

Image: HOK

The Green Mark Platinum-certified Ng Teng Fong General Hospital (NTFGH) is Singapore’s first ground up public medical campus with an outpatient clinic, community hospital and acute care general hospital; it provides seamless integration of care on a single site. The performance-based, integrated design supports resource efficiency, community health and social justice. The new hospital is a significant asset for the growing Jurong Lakeside District.

Though Singapore’s public health system offers free care for all, this can come at a steep compromise in patient care. Traditional bed wards, for example, don’t offer patients the daylight, views outdoors, or ventilation that contribute to healing. NTFGH revolutionizes this model with a sawtooth design that provides every patient with a window. The team designed the patient bed towers to optimize these aspects of the patient experience. The fluid, dynamic design directly responds to the position of the sun and prevailing breezes.

Seventy percent of the facility (82 percent of patient beds) is primarily passively cooled and naturally ventilated; only thirty percent is air conditioned. Thermal mass, ceiling fans, cross ventilation and exterior shading ensure that the temperature remains comfortable throughout the day, with typical ventilation rates that are higher than in a standard US patient room. Operating suites, imaging, isolation rooms and other critical areas are mechanically ventilated.

Dense vegetation covering low roofs and much of the site form healing gardens, staff-only respite areas and community park space. Vegetation also grows vertically up the building, both in planter boxes and along wires linking floors. The vertical plantings are carefully positioned to give every patient room a view of the greenery.

The project’s massing, orientation and form support good acoustics. To mitigate noise, most naturally ventilated spaces are several floors above grade and most windows are oriented away from the busiest streets.

Additional information

Project attributes

Year of design completion: 2011

Year of substantial project completion: 2015

Gross conditioned floor area: 1,962,853 sq ft

Gross unconditioned floor area: 0 sq ft

Number of stories: 17

Project Climate Zone: 1A (ASHRAE)

Annual hours of operation: 8,760

Site area: 581,068 sq ft

Project site context/setting: urban

Cost of construction, excluding furnishing: $371.5 million

Number of residents, occupants, visitors: 1,100

Project team

Architects/Structural/Civil: CPG Consultants Pte Ltd

Design Consultant and Medical Planning: HOK

Design Consultant: Studio 505 Melbourne

Green Mark Consultant: ZEB Technology Pte Ltd Singapore

Mechanical and Electrical Engineer: Parsons-Brinkerhoff

Landscape: Peridian Asia Pte Ltd

Interior Design: Bent Severin and Associates Pte Ltd

Jury

Jury comments

"This project is an extraordinary model for hospitals to behave as healing environments, not seen in the United States. In a tropical climate, 82 percent of the patient beds are primarily passively cooled and naturally ventilated. The reliance on passive strategies provides significant energy reductions and also connection to daylight and views. Conversion of greywater to potable water is part of a municipal initiative that the hospital benefits from. The single biggest reduction of water consumption was the elimination of cooling load for the naturally ventilated patient wards. The passive strategies demonstrated here are a model for hospitals around the world."

Jury

Annie Chu, FAIA IIDA

CHU + GOODING ARCHITECTS

Woodbury University

Los Angeles, California

Steve Kieran, FAIA, LEED AP BD+C

Kieran Timberlake

Philadelphia, Pennsylvania

David Lake, FAIA

Lake Flato

San Antonio, Texas

Bungane Mehlomakulu, PE LEED AP

Integral Group

Austin, Texas

Amanda Sturgeon, FAIA

Living Futures Institute

Seattle, Washington

Sponsors

Image credits

exterior1-01_crop

Rory Daniel & CPG Consultants

sustainability-diagram_new-02

Sustainabili

economy_new-01-01

HOK

exterior2&4-01

HOK

elevation-01

HOK

extras-01

Ng Teng Fong General Hospital

NTFGH-extras2-01

Rory Daniel & CPG Consultants

wellness_new-sm

Rory Daniel & CPG Consultants